Kul att ni gillar mina inlägg om mat. Jag själv älskar ju allt ätbart och tycker att måltider är dagens höjdpunkter. Sedan är jag hyfsat prestigelös i vardagen, det behöver inte vara avancerade middagar helt från grunden som tar två timmar att laga. Den sortens recept sparar jag till helgen när jag har mer tid.
Jag brukar planera middagarna i förväg, försöka få in variation och blanda nya rätter med gamla favoriter. Jag brukar också se till att det blir en blandning av kött, fisk och vegetariskt. Det är lättare än man tror, pannkakor är ju t.ex vegetariska och går oftast hem hos barn. Det behöver inte vara svårt i vardagen.
Här kommer en av fem rätter som vi lagar ofta just nu:
Ugnsstekt lax med rostad sötpotatis och fetaostcreme
Du behöver till 4 port:
1 bit lax per portion, vi brukar köpa fryst lax i fyrpack men det går ju bra med hel lax, laxkotletter eller liknande.
Salt och valfri krydda. Jag växlar mellan chiliflakes, citronpeppar och santa marias seafood & fish krydda.
lite olja/smör till formen.
3-4 medelstora sötpotatisar
rapsolja
salt och timjan
2,5 dl creme fraiche
1/2 fetaostblock
1 tsk honung
1 msk klippt gräslök
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och tärna sötpotatisen
Lägg den i en ugnsform eller på plåt och blanda med olja och kryddor
In i ugnen.
Smöra eller olja en ugnsform och lägg i laxen (jag lägger in den fryst)
På med salt och krydda
In i ugnen
Efter ca 25 min är både lax och potatis klara. Om laxen är färsk/tinad när du lägger in den kan den behöva kortare tid.
Under tiden blandar du creme fraiche, smulad feta honung och kryddor till en creme. Smaka av och tillsätt mer creme fraiche om du vill ha lösare creme och mer feta om du vill ha fastare.
Servera med avokado och en grönsallad.
Lämna ett svar